sol - sommer - lyse netter - varme dager - kvalitetstid - dele glede

Et godt bål er mer enn halve turmoroa!

In ferie, fjord, friluftsliv, skogen on 30.04.10 at 11:35 am

Herlig å lage mat over bål. Bildet hentet fra NRK-artikkel med samme tema.

Hvordan skal en få til et godt bål når en er ute på skogstur? Her følger noen råd hentet fra DNT sine nettsider. Med litt planlegging sparer du deg for mye irritasjon og tid når du skal tenne bål. Les også dene artikkelen om mat på bål

Finn en egnet plass
Før du begynner oppfyringen, bør du finne deg en godt egnet plass som gir ly for vær og vind. Pass også på at du ikke tenner bål i nærheten av trær, busker og gress hvis det er tørt. Hvilken båltype du velger å lage må tilpasses det formålet det skal dekke. Unngå å brenne bål rett på berget. Da kan fjellet sprekke opp.

Samle god tennved
Når du har valgt plass må du lete etter god tennved. Finn deg små tynne tørre kvister (nørved). De beste kvistene til opptenning finner du nederst på stammen til grana, under granskjørtet. Ellers finner du god nørved finner du på alle nåltrærne. Bjørkenever er det aller beste tennmiddelet, men trekk kun never av gamle trær eller stammer som er felt. Et godt råd er å alltid samle noe never mens du er på marsj i tilfelle du skal tenne bål. Alt brennbart materiale kan selvfølgelig brukes.

Sørg for luft til flammene
Start oppfyringen med never under og mange små kvister/pinner oppå. Tynne fliser og tørrkvist tenner raskere enn store kubber. Legg på tykkere greiner og kubber etter at ilden har fått skikkelig tak. Gjennom hele denne fasen er det viktig at du blåser på glørne. Det gjør oppfyringen mer effektiv og raskere. Husk også ha god trekk rundt bålet. Vedkubbene bør ha kontakt med hverandre, men ikke ligge så tett at oksygenet ikke slipper til.

Lag pagodebål om vinteren
Det best egnede bålet om vinteren er et «pagodebål». Etter å ha gravd en grop legges et gulv av tykke stokker. Så legges mindre stokker på tvers av disse, i to eller tre etasjer. Ilden trenger luft for å brenne, så det er viktig med litt avstand mellom stokkene, spesielt når veden er noe rå. På toppen legges opptenningsveden. Når bålet tennes vil det brenne fra toppen og ned og de tykkeste kubbene vil etter hvert ta fyr av opptenningsveden. Fyll på med tørr småkvist på toppen, helt til de små flisene har antent lagene under.

Ikke vær redd for å jukse
Det finnes ingen unnskyldning for å ikke ta med seg noen ekstra lightere eller en vanntettpakket fyrstikkeske. I tillegg kan du gjerne ta med lettantennelige materialer som papir, opptenningsbrikker eller lignende for å få fyr på bålet fort.

Vis respekt for bålforbudet
Fra 15. april til 15. september er det bålforbud i Norge. I denne perioden er det ikke tillatt å brenne bål i skogmark uten tillatelse fra den lokale brannsjefen. Dette på grunn av faren for skog-, gress- og lyngbranner. Skal du lage mat i skogen om sommeren kan kokeapparater av forskjellige typer gjøre nytten. Ved å kontakte den lokale brannsjefen kan du innhente spesielle tillatelser i tillegg.

Slukk og rydd opp
Gå aldri fra et bål som brenner eller ulmer. Sørg for å slukke bålet og rydd opp bålstedet etter deg. Om vinteren kan du hive snø over.

PS! Mange tror at det trengs mye ved for å koke opp en kaffekjele, men det skal overraskende lite til. Prøv deg fram.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: